Aurinkosähköä maatiloille vauhditetaan MTK-Lähienergialiitto-yhteistyöllä

Olet täällä

MTK ja Lähienergialiitto lanseerasivat 16.1.2018 uuden verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien hankintaan tähtäävän jäsenedun. Suomessa maatiloista aurinkosähköä tuottaa toistaiseksi alle 1 %, joten laajentamisen potentiaali on merkittävä.

Murros fossiilisesta energiasta uusiutuvaan on myös muutos keskitetystä hajautettuun energian tuotantoon, totesi ministeri Kimmo Tiilikainen MTK:n ja Lähienergialiiton yhteistyön solmimistilaisuudessa Simonkadulla. MTK:lla on monia yhteistyötahoja, mutta näin juhlallisesti ei aiemmin ole yhteistyötä juhlistettu ihan ministerin voimin, totei toiminnanjohtaja Marttila osuudessaan. Lähienergialiittoa edusti Raimo Lovio, joka kertoi mm. kansainvälisistä ja kansallisista tavoitteista ja hankkeista aurinkoenergian tuotannon lisäämiseksi. Lue lisää MTK:n jäsenedusta aurinkosähkössä.

Ministerin, MTK:n  ja Lähienergialiiton edustajan lisäksi tilaisuudessa olivat läsnä verkkoyhtiöiden ja aurinkoenergian tuottajien edustajia sekä järjestelmän toimittajia. MTK:n ja lähienergialiiton yhteistyösopimus tarkoittaa käytännössä sitä, että yhteistyökumppanit (9 kpl) auttavat aurinenergiainvestoinnin suunnittelussa, toteutuksessa ja myös investointitukihakemuksen laadinnassa. Yhteistyökumppanit ja yhteydenotto tapahtuvat MTK:n reppu-palvelun kautta. Investointituen edellyksenä on riittävä oman käyttö tuotantotoiminnassa, jonka osuus investointina on vähintään 17500 Eur. Lue lisää Investointituet energiasta maatilalla

Mitoitus avainasemassa

Markkinasähkön hinta on tunnetusti alhainen ja siirtomaksu muodostaa sähkölaskusta jopa yli puolet. Tästä syystä investointia ei kannata ylimitoittaa, sillä se pidentää takaisinmaksuaikaa. Kohtuullinen  ylituotanto voidaan hyödyntää esimerkiksi veden lämmityksessä tai sähköauton lataamisessa. Sähkön tuottaminen verkkoon voi aiheuttaa myös teknisiä ongelmia jos pienen muuntajan takana on vain vähän käyttäjiä. Verkkoyhtiön kanssa kannattaa aina kommunikoida jo etukäteen. Myös sisäverkon potentiaali kannattaa varsmistaa. Mitoituksessa voi hyödyntää verkkoyhtiön kulutuksen seurantapalvelua ja myös maatilan energiasuunnitelman yhteydessä voi haarukoida aurinkoenergiainvestoinnin mielekkyyttä. Maatilan energiasuunnitelmasta saa myös hyödyllistä tukimateriaalia investointitukihakemukseen. MTK:n sopimusyhteistyökumppanit auttavat myös asiakasta investoinnin suunnittelussa ja investointituen hakemisessa. 

Tyypillisiä kannattavia aurinkosähkökohteita ovat robottinavetat, biomassalämmitteiset broilerhallit ja sikalat sekä esimerkiksi avomaan marja- ja vihannestilat, joilla on kausityövoimaa ja kesäaikaista jäähdytystarvetta. Aurinkosähkö täydentääkin tilan energiaomavaraisuutta päästöttömästi. 

 

MTK:n tiedote

Aurinkosähkö-jäsenetu